Waarom energiecoöperaties

Een energiecoöperatie bestaat uit een groep burgers die zich verenigen om samen te werken aan een duuzamere leefomgeving. Daarmee zijn het bij uitstek lokaal gewortelde organisaties die het beste voor hebben met hun dorp, stad of buurt. Elk dak dat in deze dakexpeditie beschikbaar komt zal ondergebracht gaan worden bij een lokale energiecoöperatie of een groep omwonenden die er één willen oprichten. Dit is nodig om de opbrengsten van het collectieve dak terug te laten vloeien naar de omwonenden!

Ontzorging of begeleiding?

Een coöperatief zonnedak organiseren is nog best een boel werk en vraagt ook expertise die niet vanzelfsprekend aanwezig is bij een groep omwonenden. De energiecoöperatie kan daarom kiezen: zelf doen, begeleiding of zelfs 100% ontzorging van de energiecoöperatie. De dakeigenaar wordt altijd volledig ontzorgd door Zon Op Alle Daken en daarom blijven we altijd meekijken of alles goed loopt en zijn we beschikbaar voor raad en daad.

Word energieproducent

Samen energie opwekken met je buurt: niet alleen duurzaam maar vooral ook heel erg leuk! Zijn jullie op zoek naar een dak of willen jullie begeleiding bij de oprichting van de energiecoöperatie of het ontwikkelen van een dak? Meld je dan aan voor onze Dakexpeditie!

Veel gestelde vragen door energiecoöperaties

Wij willen graag een opwekproject. Hoe komen we aan een dak?

Dit is inderdaad een veelgestelde vraag. Een dak word je soms aangeboden of komt via een van de leden bij de energiecoöperatie terecht, maar meestal vraagt het actief zoeken en dat kost heel veel tijd. Deze dakexpeditie zorgt ervoor dat we op grote schaal lawaai gaan maken dat de energiecoöperaties in Nederland daken zoeken om te ontwikkelen. Samen kunnen we meer lawaai maken en worden we hopelijk overal gehoord!

Wij zijn een groep bewoners die graag samen een dak willen ontwikkelen. Hebben we daar een eigen energiecoöperatie voor nodig?

Elk coöperatief dak moet geexploiteerd worden in een energiecoöperatie, maar dat betekent niet dat elke groep bewoners een eigen energiecoöperatie moet oprichten. Een eigen energiecoöperatie oprichten kan en daar begeleiden we graag bij, maar het is ook mogelijk dat het dak wordt geexploiteerd onder de vleugels van energiecoöperatie Zon Op Alle Daken. Het is dan een projectdeel waarbij alleen deze groep buurtbewoners de beslissingen over nemen, maar zij worden lid van Zon Op Alle Daken en hoeven niet zelf statuten op te stellen, ALV’s te organiseren of een bestuur samen te stellen.

Er wordt een dak beschikbaar gesteld in onze buurt of wijk, wat nu?

Zo gauw er bij onze een dak wordt aangemeld doen wij een quickscan. Daarin kijken we niet alleen naar het dak, maar ook naar de omgeving. We zoeken of er een energiecoöperatie actief is rondom de locatie en zo niet, dan informeren we bij de gemeente of zij weten of er omwonenden zijn die dat mogelijk willen worden. Is er geen energiecoöperatie beschikbaar dan ontwikkelen wij het dak zelf met onze energiecoöperatie Zon Op Alle Daken. Zo gauw we de lokale ledenwerving opstarten brengen we hopelijk ook een groep omwonenden bij elkaar die het project verder willen ontwikkelen.

De energiecoöperatie wil het dak zelf ontwikkelen, kan dat?

Ja, dat kan. De Dakexpeditie van Zon Op Alle Daken verbindt dakeigenaren en energiecoöperaties aan elkaar en biedt begeleiding en ontzorging aan de dakeigenaar. De energiecoöperatie is vrij om zelf te bepalen of zij aan hun kant ontzorging of begeleiding nodig hebben van Zon Op Alle Daken. Hoe meer de energiecoöperatie zelf kan en wil doen, hoe lager de investeringskosten zijn om het project te realiseren. De energiecoöperatie neemt de kosten voor de begeleiding van de dakeigenaar mee in de business case zodat dit door Zon Op Alle Daken gedaan kan worden. Ook de verzilvering voor de dakeigenaar dient door de energiecoöperatie betaald te worden.

Wat kost het de energiecoöperatie om deel te nemen aan de dakexpeditie?

Deelname aan de dakexpeditie is gratis en vrijblijvend. Het is een manier om ons te verenigen en samen lawaai te maken om meer geschikte daken beschikbaar te krijgen voor de collectieve opwek van zonnestroom. Als er een dak aan een lokale coöperatie wordt aangeboden dan worden de kosten van de Quickscan in rekening gebracht als de energiecoöperatie het dak accepteert, plus een kleine fee voor de begeleiding van de dakeigenaar tijdens de ontwikkeling van het project. Daarnaast neemt de energiecoöperatie dan de kosten voor de verzilvering van de dakeigenaar op in zijn business case. Als ontzorging en/of begeleiding gewenst zal Zon Op Alle Daken inzichtelijk maken welke kosten daaraan verbonden zijn en hoe dat in de business case verwerkt kan worden.

Aangesloten Energiecoöperaties

Iedere energiecoöperatie is welkom om aan te sluiten. Zo gauw er een dak beschikbaar komt in jullie omgeving zijn jullie als eerste aan zet!