2

Schouw op locatie

3

Opstal-overeenkomst

4

Project-ontwikkeling

5

Uitvoering

6

Ledenwerving

1.

Aanmelding en Quikscan

Als het dak bij ons wordt aangemeld zullen we een vlugge dakscan uitvoeren om in te schatten of het dak potentie heeft. Voor deze scan hebben wij niets nodig, anders dan de gegevens die u hebt ingevuld bij het aanmelden van het dak. Onze solar engineer bekijkt de ligging van het dak t.o.v. de zon, tekent op basis van satalietfoto’s in hoeveel zonnepanelen er mogelijk zouden kunnen zijn op het dak en we controleren of de opgewekte stroom teruggeleverd kan worden op het elektriciteitsnetwerk.

Staan de seinen op groen? Dan plannen we een schouw op locatie in.

2.

Schouw op locatie

Tijdens de schouw op locatie komt onze solar engineer langs om alle technische details op te halen en te inventariseren welk huiswerk gedaan moet worden om tot een succesvolle uitvoering te kunnen overgaan. Hij kijkt naar de situatie van de meterkast, of er obstakels op of om het dak zijn die op de satalietfoto niet zichtbaar waren en kijkt naar de constructie van het dak om in te schatten of deze sterk genoeg is om de belasting van zonnepanelen te dragen.

3.

Opstalovereenkomst

Nadat we in beeld hebben welk huiswerk moet worden uitgezocht vindt er een go/no go moment plaats: we weten nu wat er moet gebeuren, wat het kost en oplevert als we een zonnestroominstallatie zouden plaatsen. Zowel de dakeigenaar als de energiecoöperatie moet het zien zitten om het dak te gaan ontwikkelen.

Heeft iedereen er zin in? Dan sluiten we een opstalovereenkomst af waarin we alle afspraken vastleggen. Sowieso staat daar in dat het dak 15 jaar lang ter beschikking gesteld wordt aan de energiecoöperatie voor het opwekken van zonnestroom, op welke manier de dakeigenaar daar een vergoeding voor ontvangt en dat er na afloop van de 15 jaar in overleg besloten wordt of de panelen blijven liggen of worden verwijderd.

4.

Projectontwikkeling

Al het huiswerk wordt gedaan. De energiecoöperatie doet dit onder begeleiding van ons ontwikkelingsteam. Zo wordt de dakeigenaar volledig ontzorgd en leiden we de vrijwilligers van de energiecoöperatie op om een volgend project zelf te ontwikkelen. 

Onder het huiswerk vallen zaken als de subsidieaanvraag, de benodigde verzekeringen, de daksterkteberekeningen door een constructeur, het aanpassen van de aansluiting op het net, etc. Maar ook bijvoorbeeld het vergelijken van offertes van installateurs en het afstemming van wanneer de zonnestroominstallatie geplaatst zal kunnen worden tussen dakeigenaar en installateur.

5.

Uitvoering

De energiecoöperatie kiest een gecertificeerde installateur en zal in overleg met de dakeigenaar de zonnestroominstallatie plaatsen en aansluiten. Daarna voeren wij een technische keuring uit om te controleren of alles netjes en veilig is uitgevoerd. De zonnestroom installatie begint meteen met produceren en dit is het moment dat de dakeigenaar de verzilvering van het dak ontvangt!

6.

Ledenwerving

De energiecoöperatie was natuurlijk al begonnen met het werven van leden om de opbrengsten van de opgewekte stroom van het dak te gaan verdelen, maar nu er zonnestroom geproduceerd wordt is dat nog makkelijker, ze kunnen aanwijzen: “Daar liggen ze, doe je mee?

De leden van de energiecoöperatie zijn samen energieproducent en verdelen de opbrengsten. Ze kunnen de opbrengsten gebruiken om samen duurzaamheidsprojecten te organiseren of ontvangen elk een gelijke uitkering op hun rekening om thuis te verduurzamen. De dakeigenaar kan, als hij/zij zelf in het postcodegebied woont natuurlijk ook lid worden en meedoen met de buurt!